Добринишка капама. От вкусно – по-вкусно!

На 28-29.12 в град Добринище се проведе ,,Празник на капамата”, където всички присъстващи се насладиха на нейния неповторим вкус. Освен традиционните за нашия град културни мероприятия, включващи народни песни и танци, Коледни ритуали и обичаи, добринищани всяка година организират т.нар. ,,Празник на Добринишката капама”, поднесена с чаша червено греяно вино.
Добринишката капама е цял ритуал. По-старите отключват сърцата си, дават благословията си и предават рецептата за Добринишката капама на по-младите. През цялото време ги наставляват и критикуват, докато капамата не добие истинския си вкус, характерен само за Добринишката капама. Добринишка капама можете да вкусите във всяка една механа, при всеки един домакин, който ще Ви я поднесе с люта чушка и с много обич!
На центъра на града се събраха млади и стари, жители и гости. Кметът на града – Петър Галчев, както и Коледарите, приветстваха всички гости, като им пожелаха здраве, късмет и щастие през идната 2020 година. Коледарите, в лицето на Сергей Иванов, изпяха песента ,,Ой, Коледо” и с нея закриха този чуден ритуал.
Специални благодарности на председателя на читалище ,,Димитър Благоев” – Димитър Мунин, който през цялото време следеше и се грижеше за обстановката. Специални благодарности и на ТС ,,Филиграни” и ТС ,,Пирински полъх”, които се грижеха за доброто настроение на всички, предавайки им духа на народния танц, както и на всички други, взели участие.
Очакваме Ви отново другата година на същото място! Благодарим Ви!

!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *